Standaard pagina

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden, een tot Spanje behorende eilandengroep in de Atlantische Oceaan, 200 km van de kust van Marokko en de Westelijke Sahara. Evenals de buureilanden is het een eiland van vulkanische oorsprong. De grootste vulkaan van het eiland is El Teide, die met 3718 meter meteen de hoogste berg van het grondgebied van Spanje is. Het "Parque Nacional de las Cañadas del Teide" is sinds 1954 een nationaal park en vermeld op de Unesco Werelderfgoedlijst. Hier bevind zich een enorme vulkaankrater met een omvang van 48 km. Vanuit hier gaat de berg El Teide naar een duizelingwekkende hoogte. Park El Teide heeft ongeveer een oppervlakte van 19.000 hectare, en heeft een unieke flora en fauna. 

Het is een spectaculair gebied om te zien, wat versterkt wordt door de atmosferische omstandigheden die voortdurend veranderende texturen en tinten creëren. Er is vaak een ‘zee van wolken’ te zien die een indrukwekkende achtergrond vormt voor de berg. Het nationaal park is van mondiaal belang voor het aantonen van de geologische processen die ten grondslag liggen aan de evolutie van oceanische eilanden.

Los Gigantes waar ons appartement ligt, ligt aan de westzijde van het eiland. Meestal waait er een oostenwind zodat Los Gigantes veel minder wind kent dan de grote badplaatsen Los Christianos en Las Americas in het zuiden. In de winter is het hier dan ook tot wel 4 graden warmer als in het zuiden. De minimum temperatuur schommelt rond de 21 C . Het kan in januari echter ook gewoon 27 C zijn. Een auto huren wij zelf altijd op het vliegveld via: www.autoreisen.es  De autohuur is een van de goedkoopste en er komen geen extra kosten bij voor bijvoorbeeld een tweede bestuurder. De bezinetank dient u weer evenvol terug te brengen zoals U hem meekrijgt. De benzineprijs ligt iets onder de euro de liter. De wegen op Tenerife zijn redelijk tot goed. Het is niet druk op de weg.

Het nationaal park richting de El Teide is met de auto goed te bereiken. Door het park loopt de autoweg TF-21 die langs diverse uitzichtpunten en wandelroutes voert. Bij de ingang van het park aan de oostkant ligt het bezoekerscentrum El Portillo. Hier is een kleine tentoonstelling over het park en een botanische tuin met lokale plantensoorten. Een kabelbaan, de Teleférico, brengt de bezoeker naar het platform La Rambleta op 3555 meter hoogte, vlak onder de top van de Teide. Voor het verder beklimmen van de top is toestemming vereist.

De berg en de schone lucht biedt een goede mogelijkheid voor astronomisch onderzoek. Het Observatorio del Teidevalt onder het Instituto de Astrofísica de Canarias. Diverse universiteiten hebben telescopen en andere onderzoeksmaterieel op de berg geplaatst.

Het is meestal aan de kust heerlijk weer maar boven op El Teide kan het erg fris zijn of zelfs sneeuwen. Indien U naar "boven" gaat neem dan warme kleren mee!

Wandelen op Tenerife is erg populair. Tenerife kent honderden gemarkeerde wandelpaden welke men individueel of onder begeleiding kan begaan. Met name het dorp Vilaflor (1500 m hoog) biedt uitgelezen mogelijkheden voor wandelingen. Bijna de helft van het eiland is beschermd natuurgebied. Hieronder vallen onder andere het nationaal park van de Teide, het dennenbos van La Esperanza en het gebergte van Anaga. In Anaga is een onderdeel van de bossen van laurierbomen. De Laurisilva is een dicht bos waarin vooral laurierachtigen en varens te vinden zijn. Deze planten zijn tijdens het Tertiair verdwenen uit het Mediterrane bekken en zijn vandaag de dag alleen nog te vinden in Macaronesië, waartoe ook de Canarische Eilanden behoren. Van de langeafstandwandelroutes is te noemen de GR-131, die van Arona vertrekt richting Vilaflor en dan ten oosten van El Teide via El Portillo loopt naar La Esperanza ten zuiden van San Cristóbal de La Laguna. Aan verlenging enerzijds tot Los Christianos en anderzijs tot Santa Cruz zou gewerkt worden. Het traject tussen Montaña de Roque en El Portillo biedt een schitterend panorama terwijl het aantal hoogtemeters gering is.

Masca.Tot in de jaren negentig van de vorige eeuw kon je het bergdorp Masca niet met de auto bereiken. De manier om naar Masca te gaan was te voer of op ezels. Nu kun je via de kronkelige TF-436 Masca bereiken. Wie niet van steile, kronkelige en smalle wegen houdt die kan beter niet aan deze rit beginnen. Wie dat wel doet die wordt getrakteerd op een prachtige route door een indrukwekkend stuk van Tenerife. De ruige bergachtige streek Teno is een parel op het eiland Tenerife. Bebouwing kom je op de kilometers rondom Masca verder niet tegen. Het is alleen maar indrukwekkende natuur die enkel door de weg verstoord wordt. Als je vanuit zuidoostelijke richting komt dan zie je vlak voor aankomst in Masca dé attractie van het dorp al liggen: de Barranco de Masca, oftewel de Mascakloof. Het dorp zelf bestaat uit enkele groepjes met huizen die verspreid door het dal liggen. Vanuit Masca begint de ongeveer drie tot vier uur durende wandeling door de Barranco de Masca. Deze wandeltocht is voorbehouden aan mensen met een goede conditie en die het liefst ook ervaren wandelaars zijn. Er is geen sprake van een fraai geplaveid wandelpad. De wandeling voert je via honderden meters hoge rotswanden uiteindelijk naar Playa de Masca. Van daaruit kun je met de watertaxi naar Los Gigantes. De wandeling heeft een lengte van ongeveer vijf kilometer. Tijdens de wandeltocht overbrug je een diepte van 650 meter. Een redelijk deel hiervan leg je al aan het begin van de route af. Volgels mensen die de tocht gelopen hebben is het meest indrukwekkende deel het stuk waar de afstand tussen de immens hoge rotswanden het kleinste is. Zorg er overigens voor dat je voldoende water en proviant bij je hebt voor onderweg. Nadat je Masca verlaten hebt kom je geen enkele plek tegen waar je iets te eten of drinken kunt krijgen. Bar Fidel is het laatste café waar je nog iets kunt krijgen totdat je weer in de bewoonde wereld komt.

Het mooiste strand is misschien wel Playa la Arena. Dit fijne zwarte zandstrand ligt op 2 km afstand van ons appartement. Boven dit bewaakte strand "hangt" een restaurant met zicht over de zee en het strand. Dit is perfect indien U met kleine kinderen bent. U kunt ze roepen als het eten gebracht wordt. Voor € 1,50 drinkt u een glas cola, fanta, cool biertje etc. maar ook is het eten goed en niet duur. 

Loro Parque (Spaans voor papegaaienpark) is een dierenpark en plantentuin in Puerto de la Cruz. Het park werd in 1972 geopend en richtte zich aanvankelijk alleen op papegaaien, maar in de loop der jaren is er een groot aantal andere dier- en plantensoorten bijgekomen. Het park is vandaag de dag vooral bekend van de zeedieren, zoals orka'sdolfijnen en zeeleeuwen. Het park is in die tijd gegroeid van de originele 1,3 naar 13,5 hectare. Het park bevat het grootste dolfijnenshow-aquarium van Europa, het grootste indoor pinguïnverblijf ter wereld, en de langsteaquariumtunnel van Europa. De eigenaren van Loro Parque hebben in het zuiden van het eiland ook een park aangegeld, een waterpark genaamd Siam Park, dat werd geopend in 2008 en claimt het grootste waterpark van Europa te zijn.

In het zuiden zijn 6 golfbanen. Prachtige goed onderhouden banen met zicht op zee en soms kijkt U recht in een diepe kloof.

Nabij ons appartement is een openbaar zwembad op 200 meter afstand. Aanwezig een bar, een restaurant, kleedhokken, douches en kluisjes. Wat U consumeert is weer goed betaalbaar.

Het binnenland van Tenerife
Het natuurgebied rondom de El Teide.
Één van de piramides van Guïmar.
Landschap in het Anaga-gebergte.
Playa Arena op 2 km afstand van ons appartement.
Een grillig en kleurrijk landschap onderweg naar El Teide.